Trgatve -Brotva je od nekdaj veljale tudi za družabni dogodek. Tako se v času, ko je grozdje že dovolj zrelo in ima v sebi ravno pravšnjo količino sladkorje, zbere vsa družina in prijatelji ter tisti, ki želijo priskočiti na pomoč pri obiranju grozdja.

Trgatev je prvi in precej pomemben korak na poti predelave grozdja v vino, zato se je na njo treba res dobro pripraviti. Dobro je treba očistiti posodo in vso potrebno opremo, leseni sodi, kovinska oprema pa zaščitena še s posebnim premazom. Trgatev mora potekati v suhem in toplem vremenu, saj želimo, da je grozdje že ogreto za čim prejšnje alkoholno vrenje. To velja za rdeče sorte grozdja.

Trgatev se prične že zjutraj, po navadi ob osmi uri. Takrat gospodar in gospodarica pozdravita goste ter razdelita vinogradniške škarje. Nato se prične z delom. Ljudje se med obiranjem grozdja radi šalijo, pogovarjajo, vriskajo in pojejo, saj so zares v dobri družbi. Za še bolj prijetno delo poskrbijo tudi zvoki harmonike. Poleg tega je poskrbljeno tudi za jedačo in pijačo. Po domovih se je ob zaključku ohranil tradicionalni zaključek -lükif, ko gospodinje pripravijo obilno zaključno večerjo. Sledi še zabava, ki se lahko potegne pozno v noč.

Običaji in šege, ki so značilni za trgatev, so v vsaki slovenski vinorodni deželi nekoliko drugačni. Zato vam priporočamo, da nas obiščete, kjer boste na najbolj pristen način doživeli vse, kar spremlja trgatev.

 

Loading