Brez dobre gospodinje tudi ni kolin. Zato je to kmečko opravilo bil ponos domači gospodinji še posebno, če je bil špeh-slanina debeli saj se je s tem dokazovala pridnost gospodinje.

Najprej so zjutraj preden so šli v hlev, popili čaj – z žganico, glavni mesar je šel v hlev prvi, seveda je bilo potrebno prašiča zaklati mu odvzeti kri v krnico – posodo za poznejšo izdelavo kolin – krvavic, nato so ga odnesli na ploh in seveda nadaljevali z kolinami.

Ko je bil čas zajtrka to je določil glavni mesar na mizi je moralo biti ( staro) meso iz tünke, iz prejšnjih kolin-znak dobre gospodinje. Meso se je v večji meri pripravljalo za tünko – kiblo, ostale so le kosti in obrezovina, seveda če je bilo dovolj špeha.

Delo je potekalo celi dan, med tem pa je gospodinja morala narediti jüžino -malico, po navadi je naredila jetra s kašo, in pa bujto repo v kateri je bilo meso.

Seveda izdelava klobas in kolin – krvavic in tlačenke se je po navadi zavleklo pozno v noč, ko je za večerjo morala bito juha v kateri se je kuhal hrbet in seveda pečeno meso, ter poskušnja klobas in kolin, vse skupaj pa so seveda pridno zalivali z domačo jabošnico ali klintonom, pri dobrem gospodarju pa ni manjkalo tudi vino.

Nekako takole bojo potekale koline tudi pri nas, na GRÜNTU -TD CVEN, zato pridite, pridružite se nam in marsikaj boste tudi lahko poskusili …

 

Loading