|

KOLINE
seveda
brez dobre gospodinje tudi ni kolin.
Zato je to kmečko opravilo bil ponos domači gospodinji še
posebno, če je bil špeh-slanina debeli saj se je s tem
dokazovala pridnost gospodinje.
Najprej so zjutraj preden so šli v hlev, popili čaj – z
žganico,
glavni mesar je šel v hlev prvi, seveda je bilo potrebno
prašiča zaklati
mu odvzeti kri v krnico - posodo za poznejšo izdelavo kolin
– krvavic,
nato so ga odnesli na ploh in seveda nadaljevali z kolinami.
Ko je bil čas zajtrka to je določil glavni mesar na mizi je
moralo biti ( staro) meso iz tünke,
iz prejšnjih kolin-znak dobre gospodinje. Meso se je v večji
meri pripravljalo za tünko – kiblo, ostale so le kosti in
obrezovina, seveda če je bilo dovolj špeha.
Delo je potekalo celi dan, med tem pa je gospodinja morala
narediti jüžino -malico,
po navadi je naredila jetra s kašo, in pa bujto repo v
kateri je bilo meso.
Seveda izdelava klobas in kolin – krvavic in tlačenke se je
po navadi zavleklo pozno v noč,
ko je za večerjo morala bito juha v kateri se je kuhal hrbet
in seveda pečeno meso,
ter poskušnja klobas in kolin, vse skupaj pa so seveda
pridno zalivali z domačo jabošnico,
ali klintonom, pri dobrem gospodarju pa ni manjkalo tudi
vino.
Nekako takole bojo potekale koline tudi pri nas, na GRÜNTU
-TD CVEN, zato pridite,
pridružite se nam in marsikaj boste tudi lahko poskusili …
|