TD CVEN AKTUALNO PRIREDITVE KOLINE SETEV KORUZE KOZUHAJE  BROTVA  DEDEK MRAZ KONTAKT -INFO  CVEN v SLIKI  KAM na CVENU POVEZAVE
 

KRIZEV  POT

 

 

  

KOLINE  seveda brez dobre gospodinje tudi ni kolin.
Zato je to kmečko opravilo bil ponos domači gospodinji še posebno, če je bil špeh-slanina debeli saj se je s tem dokazovala pridnost gospodinje.
Najprej so zjutraj preden so šli v hlev, popili čaj – z žganico,
glavni mesar je šel v hlev prvi, seveda je bilo potrebno prašiča zaklati
mu odvzeti kri v krnico - posodo za poznejšo izdelavo kolin – krvavic,
nato so ga odnesli na ploh in seveda nadaljevali z kolinami.
Ko je bil čas zajtrka to je določil glavni mesar na mizi je moralo biti ( staro) meso iz tünke,
iz prejšnjih kolin-znak dobre gospodinje. Meso se je v večji meri pripravljalo za tünko – kiblo, ostale so le kosti in obrezovina, seveda če je bilo dovolj špeha.
Delo je potekalo celi dan, med tem pa je gospodinja morala narediti jüžino -malico,
po navadi je naredila jetra s kašo, in pa bujto repo v kateri je bilo meso.
Seveda izdelava klobas in kolin – krvavic in tlačenke se je po navadi zavleklo pozno v noč,
ko je za večerjo morala bito juha v kateri se je kuhal hrbet in seveda pečeno meso,
ter poskušnja klobas in kolin, vse skupaj pa so seveda pridno zalivali z domačo jabošnico, ali klintonom, pri dobrem gospodarju pa ni manjkalo tudi vino.
 
Nekako takole bojo potekale koline tudi pri nas, na GRÜNTU -TD CVEN, zato pridite,
pridružite se nam in marsikaj boste tudi lahko poskusili …

Nejc & Darko

Copyright © 2007 TD Cven. Vse pravice pridržane